Osmania
4 lip 20222 min
Poczęstunek w postaci herbaty jest symbolem tureckiej gościnności. Pije się ją w dużych ilościach, nawet do kilkunastu razy dziennie, także w największe upały. Herbata po turecku to nie tylko powód do spędzenia wspólnie popołudnia, to także swoisty symbol gorącej Ankary.
Zaparzenie herbaty po turecku to swoisty rytuał. Liście herbaty zaparzamy w çaydanlık, czyli w specjalnym imbryku. To właściwie dwa czajniczki, które są szczelnie ze sobą połączone. Do dolnego nalewamy wodę i gotujemy ją do wrzenia. W górny wsypujemy liście herbaty na specjalne sitko, a następnie zalewamy je niewielką ilością gorącej wody, aby otrzymać esencję.
Herbata po turecku, sposób przygotowania:
Wsypujemy 2–3 łyżki stołowe herbaty do górnego czajniczka, zalewamy małą ilością zimnej wody w celu przepłukania, po czym ją odlewamy.
Nalewamy wodę do 3/4 objętości dolnego czajniczka i gotujemy.
Po zagotowaniu przelewamy wrzątek do górnego, aby pokrył liście na wysokości ok. 3 cm.
Znowu uzupełniamy wodą dolny czajniczek i nadal gotujemy.
Po zagotowaniu i zestawieniu z ognia czekamy ok. 30minut, w celu uzyskania odpowiedniej mocy i smaku esencji.
Następnie napełniamy szklaneczkę esencją na ok. 1cm i dolewamy wrzątek zdolnego czajnika.
Z pozoru picie gorącej herbaty z cukrem nie jest najlepszym pomysłem w czasie upałów. Jednakże tylko z pozoru. Arabowie, jako lud mieszkający od pokoleń na rozżarzonej pustyni wypracowali wiele sposobów na radzenie sobie z wysoką temperaturą. Przodkowie dzisiejszych mieszkańców Afryki Północnej zauważyli, że gorący napar podnosi znacznie temperaturę ciała człowieka, przez co różnica między nią a otoczeniem staje się mniejsza, dlatego wypicie gorącej herbaty z cukrem działa w kolejnych momentach kojąco. Słodzenie również miało swój cel, cukier podany w wersji rozpuszczonej, szybko wchłania się do krwiobiegu, dzięki czemu natychmiastowo uzupełnia bilans kaloryczny. W upałach zwykle nie mamy apetytu, a karawana musiała aktywnie podążać do celu, aby dostarczyć transportowane towary do miejsca przeznaczenia.
Aromatyczną herbatę pijemy zatem z maleńkich szklaneczek w kształcie tulipanów, podawanych na spodeczku z kostkami cukru.
Herbata z miętą doskonale orzeźwia w najbardziej upalne dni.
Zapraszamy do naszej tradycyjnej tureckiej kuchni.