top of page
O Kebabie

O Kebabie

Jeśli chodzi o kuchnię osmańską i turecką, pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, jest oczywiście kebab. W każdym regionie Turcji kebaby są przyrządzane na różne sposoby, a w wielu przypadkach nazwa kebabu to nazwa samego miasta.

Słynna potrawa z Bliskiego Wschodu, kebab, należy do najbardziej znanych potraw kuchni osmańskiej i tureckiej. Kebab, podstawowe tureckie danie, oferuje szeroki wybór przepisów, od metod gotowania po składniki.

Definicja kebaba polega na gotowaniu mięsa, bez wody, na węglu lub płomieniu. Istnieje wiele sposobów przyrządzania mięsa kebabowego; na tłustym papierze do gotowania lub na saç, patelni, tandoor, piekarniku czy garnku. Metoda gotowania zależy od rodzaju mięsa. Mięso na kebab to zwykle miękkie kawałki jagnięciny, owiec, cielęciny, kozy lub wołowiny.

Styl gotowania i składniki kebabu zależą od regionu i dzielą się na trzy kategorie: grillowane, gotowane w piecu i gotowane w garnku. Niektóre miasta w Turcji znane z pysznych kebabów to Gaziantep, Adana, Urfa, Hatay, Bursa, Erzurum.

Adana kebab pojawia się na pierwszym miejscu. Tam mięso sieka się nożem podobnym do tasaka. Sztuką jest przygotowanie kebaba z mięsem jagnięcym, olejem z ogona jagnięcego, pastą pieprzową, papryczką chili i solą. Nie uwierzysz, jak pyszny jest kebab Adana.

Kebab Urfa jest mniej pikantny niż kebab Adana i jest unikalny dla Şanlıurfa. W Şanlıurfa jest on przygotowywany z mielonego mięsa owczego. 

Kebab Döner został po raz pierwszy podany 150 lat temu w Kastamonu, ale to znane danie można znaleźć niemal w dowolnym miejscu w Turcji. Mięso przyprawia się dużą ilością ziół, gdy gotowane jest na ogniu powstałym z palenia drewna. Kolejnym pysznym kebabem Kastamonu jest kebab Kuyu, czyli mięso jagnięce gotowane w 4-metrowej głębokości wgłębieniu węglowym.

Bursa przyniosła nam pyszny kebab Iskender. Najmniej tłuste części mięsa owczego są drobno i skośnie krojone, a następnie gotują się, obracając się nad żarem ognia. Kebab Iskender podawany jest na zwykłym pide (turecka pizza), a następnie skropiony masłem i koncentratem pomidorowym. W 1867 roku pierwszy kebab İskender został wyprodukowany przez İskender Efendi.

.

O Kuchni Osmańskiej i Tureckiej

Osmańskie dziedzictwo kulinarne odzwierciedla połączenie historii i kultury Turków i mniejszości narodowych na dużym obszarze geograficznym w ciągu 600 lat historii.

Imperium Osmańskie było dużą, mieszaną rodziną a Wielka Kuchnia Osmańska była sumą wszystkiego co najlepsze z wielu innych kuchni; azerskiej, bułgarskiej, greckiej, gruzińskiej, kaukaskiej,  tatarskiej, irańskiej, irackiej, żydowskiej, kazachskiej, kurdyjskiej, kirgiskiej, lazijskiej, ormiańskiej, syryjskiej, turkmeńskiej, uzbeckiej i tureckiej.

 

Dieta śródziemnomorska jest często uważana za jedną z najzdrowszych form jedzenia na świecie. Miłośnicy zdrowego żywienia często włączają do swojej diety oliwę z oliwek, ryby, jagnięcinę i jogurt. Szefowie kuchni specjalizujący się w kuchni bliskowschodniej często mogą pochwalić się zdrowotnymi właściwościami swoich potraw.

Wraz z rozpowszechnianiem się informacji o kuchni śródziemnomorskiej, z naciskiem na użycie oliwy z oliwek, kurczaka, jagnięciny i sałatek, rośnie także popularność tych potraw w zachodniej kulturze. Potrawy takie jak szaszłyki i Tabbouleh są na dobre  zakorzenione w zachodnich dietach, a niewiele osób zastanawia się nad ich prawdziwym pochodzeniem. Od kawy po sałatki, wiele potraw spożywanych obecnie na całym świecie wynika z wpływu Turków Osmańskich na kuchnię Bliskiego Wschodu.

 

W szczytowym okresie panowania Imperium Osmańskiego, od około 1453 do 1650 roku n.e., Turcy kontrolowali nie tylko Bliski Wschód, ale rozszerzyli swoje rządy także na Egipt, Europę Wschodnią i Azję Środkową. Całe panowanie osmańskie trwało od 1453 r. od 1909 r. przy ścisłej kontroli takich obszarów, jak Liban czy Grecja.

Podczas gdy wiele z tych krajów wolałoby skupić się na własnej kulturze i historii, prawda pozostaje taka, że ​​Turcy mieli duży wpływ na kuchnię i jedzenie spożywane w wielu obszarach.

Rozprzestrzenianie się wpływów osmańskich w krajach, które podlegały ich rządom tłumaczy wiele podobieństw w kuchni bliskowschodniej. Regiony różnych krajów zawsze będą miały własne przepisy kulinarne i sposoby gotowania, ale podobieństwa potraw, przypraw i używanych technik gotowania między kulturami pozostają niezmienione.

Jednym z obszarów w którym można zobaczyć to bardzo wyraźnie, są odmiany pisowni podobnych potraw, takich jak np deser wymawiany przez wiele kultur Baklava, ale przez Libańczyków Baklawa. Inne sposoby wspólnego stosowanie niektórych składników, których nie ma w kuchniach innych obszarów świata,  to na przykład liście winogron i woda różana.

W czasie panowania Turków Osmańskich ich wpływy na kulturę wielu krajów miały różne oblicza. Było to nie tylko wpojenie ludom stosowania oliwy z oliwek czy jagnięciny ale także wchłonięcie od nich i przekazanie dalej (czasem z modyfikacjami) kolejnych sekretów lokalnej kuchni.

 

Kawa po turecku ma na przykład swoje korzenie w kawie arabskiej, chociaż popularność tego napoju  i jego rozprzestrzenianie się wynika z wpływów osmańskich w innych kulturach.

O Kuchni Osmansiej i Tureckiej

O Imperium Osmańskim

Polish restaurant industry is growing year by year with combined annual revenue of about $9,6 billion. Ethnic restaurants are getting more and popular in Warsaw and Turkish Restaurants with their Kebab based menus are growing in the market as well.

Emperium Osmańskie
bottom of page