Szukaj
  • Osmania

Adana Kebab – turecki przysmak z Adany

Można śmiało powiedzieć, że kebab to najpopularniejsze danie kuchni tureckiej, rozpowszechnione na całym świecie. Mało kto ma jednak świadomość, jak wiele jest odmian tego dania. Jednym z rodzajów kebabu jest Adana Kebab, o którym opowiemy w naszym artykule.



Tradycyjny turecki Adana Kebab zrobiony z jagnięcin, ostryt kebab z sosem jogurtowym
Adana Kebab

Czym jest Adana Kebab?


Adana Kebab ma formę niewielkich podłużnych kawałków, uformowanych z mięsa mielonego, i nadzianych na drewniane szpadki. Tradycyjnie jest przyrządzany z mięsa jagnięcego i tłuszczu z ogona. Obecnie dostępne są jednak wersje z użyciem innego rodzaju mięsa. Istotną kwestią jest odpowiednie doprawienie mięsa (wśród przypraw znaleźć można: paprykę wędzoną, kmin rzymski, czarny pieprz). Danie podaje się najczęściej z kaszą bulgur. Nazwa kebabu wywodzi się natomiast od nazwy miasta w Turcji – Adany.


Restauracje Elektrownia Powiśle – skosztuj tureckich przysmaków


Na pewno zastanawiasz się, gdzie można spróbować tradycyjnych tureckich dań. Liczne restauracje Elektrownia Powiśle zapraszają do odkrywania smaków z różnych zakątków świata. Znajdziesz tam również tradycyjny Adana Kebab. Warszawa to nie tylko stolica Polski, ale też stolica dobrego smaku.

Adana Kebab to bez wątpienia prawdziwy turecki przysmak, który znajdziesz w naszej restauracji tureckiej - Osmania.

4 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie