top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Ali Nazik - danie Sułtana Selima

Ali Nazik Kebap to jedna z odmian tego wyjątkowo popularnego na całym świecie tureckiego dania. Skąd się ono wzięło i jaka jest jego historia?


Turecki Ali Nazik w Osmanii
Ali Nazik potrawa - legenda Sułtana Selima I

Czym jest Ali Nazik kebap?


Ali Nazik to jagnięcina lub wołowina pieczona w specjalny sposób, serwowana z pieczonym bakłażanem, który nadaje jej lekkości, oraz rozmaitymi warzywami i przyprawami. Całość podaje się na chlebku typu pita lub z ryżem, koniecznie w towarzystwie tradycyjnego tureckiego jogurtu. Kuchnia osmańska jest niezwykle prosta i bazuje głównie na dobrej jakości mięsie pieczonym, warzywach, ryżu i pieczywie. Większa część dzisiejszej Turcji wchodziła w czasach XIV-XX wieku w skład Imperium Osmańskiego, które pozostawiło po sobie wiele wspaniałych tradycji.

Jaka jest legenda związana z Ali Nazik?


Jeśli chodzi o sam kebap Ali Nazik legenda związana z nim dotyczy jednego z ówczesnych władców. Sułtan Selim I Groźny był władcą osmańskim w latach 1512-1520. Jego przydomek "Groźny" nie wziął się znikąd. Po objęciu władzy sułtan nakazał zamordować wszystkich potencjalnych pretendentów do tronu, również wszystkich swoich synów, poza Sulejmanem, którego wybrał na swojego następcę. Uznaje się go za jednego z pionierów potęgi Imperium Osmańskiego, choć zmarł zaledwie po kilku latach panowania, po krótkiej i gwałtownej chorobie. Kuchnia osmańska zawiera w sobie legendę związaną z sułtanem Selimem. Gdy władaca odwiedził miasteczko Antep w prowincji Gaziantep, zaserwowano mu właśnie tę wersję kebabu — jagnięcinę z grillowanym bakłażanem i jogurtem. Podobno sułtan zachwycił się daniem i wykrzyknął "czyje delikatne dłonie to przygotowały?", a "eli nazik" oznacza właśnie "delikatna dłoń". Odtąd nie nazywano już tej potrawy inaczej jak właśnie Ali Nazik (lub też alinazik kebap).

21 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page