Osmania
Dlaczego warto spróbować Urfa Kebab?
Kebab to nie tylko popularny fast food! Wielu ludzi myśli, że jest to bułka lub ciasto z mięsem i sałatką, która zawsze smakuje podobnie. Nic bardziej mylnego! Kebab to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Wymienia się aż dwadzieścia odmian tej potrawy. Jedną z nich jest Urfa Kebab.

Co to jest Urfa Kebab?
Urfa (Sanliurfa) to miasto w południowo-wschodniej Turcji, którego historia sięga starożytności. Urfa liczy sobie ponad 12000 lat! To właśnie tutaj powstał Urfa Kebab, czyli łagodniejsza (mnie tak ostra) wersja Adana Kebab. W daniu znalazła się charakterystyczna przyprawa - czarny pieprz. Turecka potrawa z południa cieszy się popularnością nie tylko na Bliskim Wschodzie. Osoba, która chciałaby spróbować prawdziwego kebabu z Turcji, powinna zamówić w naszej tureckiej restauracji Urfa Kebab.
Co znajduje się w Urfa Kebab?
W skład Ufra Kebab wchodzą następujące składniki:
mięso – tradycyjnie jest to połączenie wołowiny z jagnięciną, choć obecnie stosowane są także inne kombinacje,
przyprawa czarny pieprz,
bułka tarta Panko,
jajka – utrzymują kebab w odpowiednim kształcie,
cebula i czosnek,
zioła i przyprawy.
Odpowiednio przygotowany Ufra Kebab jest niezwykle aromatyczny. To idealne danie dla osób, które mają wrażliwe podniebienie i unikają ostrych dań – kucharze zamiast papryczek chilli dodają do potrawy słodką czerwoną paprykę.
Aby spróbować smakowitego kebabu z Turcji, warto wybrać się do w naszej restauracji. Serwujemy go z sałatką ze świeżych warzyw,w cieście lub na talerzu z turecką kaszą bulgur lub z frytkami – pysznie i zdrowo!