Szukaj
  • Osmania

Jak zaparzyć kawę po turecku?

Mocna i aromatyczna kawa po turecku? Brzmi dobrze. Aby jej się napić, wcale nie musisz jechać do Turcji. Można ją z powodzeniem przygotować w zaciszu domowym – podpowiadamy jak.



Jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku? Poznaj przepis na tradycyjną turecką kawę w Osmanii
Tradycyjna kawa po turecku


Co potrzebujesz do przygotowania kawy po turecku?


Interesuje Cię kawa po turecku przepis? Na początku przygotuj potrzebne składniki. Są nimi:

  • Twoja ulubiona kawa w ziarnach,

  • około 100 ml zimnej wody,

  • cukier – o ile słodzisz,

  • warto przygotować również przyprawy jak cynamon, imbir, anyż czy kardamon.


Jak przygotować kawę po turecku?


Teraz czas na właściwy kawa po turecku przepis. Na początku zmiel ziarna kawy, możliwie jak najdrobniej. Następnie nalej wody do imbryka lub tygielka i wsyp do niego kawę. Jeśli słodzisz, dodaj także cukier, możesz pokusić się też na wrzucenie do środka ulubionych przypraw – sprawią one, że kawa będzie bardziej aromatyczna. Gotowy tygielek ustaw na kuchence i włącz palnik. Twoja kawa właśnie się parzy, obserwuj ten proces, aby nie doprowadzić do jej wrzenia. Zdejmij ją z palnika w odpowiednim momencie i poczekaj parę chwil. Postaw ją znowu na palniku i podgrzej. Powtórz tę czynność dwa razy. Dlaczego? Ponieważ sprawi to, że kawa nabierze głębszego smaku. Na koniec poczekaj, aż opadną fusy i przelej kawę do ulubionej filiżanki. Pod żadnym pozorem nie dodawaj do niej mleka! Według Turków należy ją pić, kiedy jest bardzo ciepła.

Kawa po turecku dodaje energii i zachwyca swoim intensywnym aromatem. Nic dziwnego, że jest tak popularna. Wiele osób z Bliskiego Wschodu nie wyobraża sobie bez niej dnia. Jeśli jednak nie masz odpowiednich elementów do gotowania lub czasu na przyrządzenie trunku, koniecznie wpadnij do Osmanii, gdzie gotujemy prawdziwe tureckie dania.

5 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie