top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Kebab kraftowy - rzemieślnicze mięso w Osmanii

Kebab to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni tureckiej. Dziś chcemy Wam opowiedzieć o jego dość specyficznej, bo kraftowej odmianie. Zapraszamy do lektury wszystkich, którzy cenią sobie dobry smak i prawdziwą, turecką kuchnię rodem z restauracji Osmania.



Kraftowy Kebab Osmania
Kraftowy Kebab Osmania

Czym jest kraftowy kebab?


Wszyscy wiedzą, jak smakuje i wygląda kebab, jaki można zobaczyć na ulicach polskich (i nie tylko) miast. Najczęściej, aby go przygotować potrzeba mięsa jagnięcego, owczego, cielęcego lub wołowego, które następnie jest gotowane bez wody. Sama nazwa "kebab kraftowy" nawiązuje do oryginalnych metod przyrządzania tej niezwykłej potrawy. Oto kilka z nich:

  1. Adana kebab - to potrawa, która w naszej ofercie ma szczególne znaczenie. Mięso jagnięce, z którego przygotowuje się danie, jest siekane za pomocą tasaka. Całość smaży się na oleju z ogona jagnięcego, dodając w międzyczasie sól, papryczkę chili (tak charakterystyczną dla kuchni tureckiej) oraz pastę pieprzową. W ten sposób powstaje kebab kraftowy, który pod względem smaku i aromatu na długo pozostaje w pamięci.

  2. Kebab Urfa - to danie, które jest mniej pikantne niż jego poprzednik. Przygotowuje się je z mielonego mięsa owczego, które zaskakuje łagodnym i niepowtarzalnym smakiem. Warto spróbować Urfa Kebab w naszej odsłonie, gdyż uzupełniamy je bogatym zestawem przypraw i ziół, która z pewnością będzie się kojarzyć z wyjątkowym, egzotycznym klimatem tureckiej kuchnie.

  3. Doner kebab - to standard, jeśli chodzi o kuchnię turecką. O donerze często się słyszy, ale trzeba przyznać, że tylko najlepsze, klimatyczne restauracje (takie jak nasza) potrafią go dobrze przygotować. Początki tej potrawy datuje się mniej więcej na przełom XIX i XX wieku. Doner kebab charakteryzuje się bogatą kompozycją ziół. Aromatu dodaje również palące się drewno, które jest wykorzystywane do jego gotowania.

  4. Kebab Kuyu - to już mniej znana odmiana tego popularnego dania, aczkolwiek i tak wyróżnia się ona doskonałym smakiem. Kebab kraftowy Warszawa powstaje z mięsa jagnięcego, które jest gotowane w specjalnym, węglowym wgłębieniu, które ma aż 4 metry głębokości. To idealna propozycja dla osób, które chcą zasmakować tej potrawy w zupełnie nowej odsłonie.

Jeśli szukają Państwo miejsca, w którym można znaleźć dobry kebab kraftowy Warszawa, to serdecznie zapraszamy do naszej restauracji. Oferujemy to, co najlepsze w kuchni orientalnej - bogactwo smaków i aromatów, obok których nie da się przejść obojętnie. W swojej ofercie mamy też inne dania tureckie, których warto spróbować.

3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page