top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Kuchnia Turecka czy Osmańska ? A może Kuchnia Turecko Osmańska ?

Jak tylko ogłosiliśmy że niedługo otwieramy nowy lokal gastronomiczny Osmania Ottoman’s Kebab w Warszawie bazującej na kuchni Osmańskiej dostałem mnóstwo pytań dlaczego ten wybór. Dla każdego oczywiście znana jest Kuchnia Turecka i dlaczego my idziemy w kierunku kuchni Osmańskiej? Odpowiednim sformułowanie to Kuchnia Turecko Osmańska, ponieważ to jest odpowiednie określenie tego bogactwa w kuchni.


Kim są Turcy a kim są Osmanie?


W historii zaczynającej się od Hunowie w 250 BC, powstało około 180 państw tureckich, liczba ta to państwa tureckie, które zapewniły dominację nad światem, wynosiły 16 i były one również nazywane Wielkimi Państwami Tureckimi w tym także Imperium Osmańskie z ponad 600 letnią historią.



Można powiedzieć, że ustanawiając relację czasu i przestrzeni na skalę światową oraz filtrując geografię polityczną; Rozległe terytorium rozciągające się od Morza Japońskiego po Morze Adriatyckie należy uznać za świat turecki i jego kulinarną różnorodność. A tą różnorodność nie tylko zawierają Turcy oraz ich kuchnia ale także tradycja i smaki innych krajów na terenach które dominowały. Imperium Osmańskie było dużą, mieszanką kulturową a Wielka Kuchnia Osmańska była sumą wszystkiego co najlepsze z wielu innych kuchni takich jak azerskiej, bułgarskiej, kaukaskiej, greckiej, gruzińskiej, ormiańskiej, tatarskiej, irańskiej, irackiej, żydowskiej, kazachskiej, kurdyjskiej, kirgiskiej, łaziskiej, syryjskiej, turkmeńskiej, uzbeckiej i oczywiście tureckiej.




Dzisiejsza Republika Turcji jako spadkobierca ponad 2000 letniej historii Turków w tym okres różnorodności Osmanów, reprezentuje te tradycje. Kuchnia Turecko Osmańska jest mianownikiem ponad 20 różnych światowych kuchni .


Rozprzestrzenianie się wpływów osmańskich w krajach, które podlegały ich rządom tłumaczy wiele podobieństw w kuchni bliskowschodniej. Regiony różnych krajów zawsze będą miały własne przepisy kulinarne i sposoby gotowania, ale podobieństwa potraw, przypraw i używanych technik gotowania między kulturami pozostają niezmienione.


Najstarsza turecko-osmańska książka kucharska w historii


Muhammed bin Mahmud Shirvani, który tworzył dzieła w XV wieku był uważany za jednego z najważniejszych lekarzy Imperium Osmańskiego, nie jest dziś znany ze swojej medycyny, ale z książki zatytułowanej „Kitabü't-Tabih”.

Shirvani, którego badania dotyczyły głównie żywności zostały wznowione, ma dwanaście praw autorskich które zostały przetłumaczone na siedem języków: osmański, turecki i pięć w języku arabskim.

Ta praca, napisana została w okresie Murada II, jest uważana za najstarszą znaną turecką książkę kucharską. Shirvani przetłumaczył książkę Muhammed ibn-ül Hasan ibn Muhammed el Katib el Bağdadi, napisaną w 1226 r. na Osmański turecki.

Badacze, którzy zbadali oryginał książki, stwierdzili, że w tłumaczeniu Mehmeta Shirvaniego dodano przepisy, których nie było w oryginalnej książce. W przeciwieństwie do oryginału do pracy dodano 82 przepisy. Były to potrawy, które zostały zrobione w pałacu osmańskim w przeszłości.

Wszystkie potrawy, a było ich 177 jego przepisu są uznane(w sumie 82) jako dania z kuchni osmańskiej.

Oryginał książki można obejrzeć w Pałacu Topkapi co również podkreśla fakt jak ważna jest ta książka dla kulinarnej historii Osmanów.


Medycyna i odżywianie


Książka, która jest ważnym dokumentem Osmańskiej kultury kulinarnej, zawiera nie tylko przepisy kulinarne. Na początku przepisów napisane jest bowiem, które pokarmy są dobre na którą chorobę lub którym chorobom zapobiegają.


Znana potrawa z książki.


Jeden z najbardziej znanych potraw z Kuchni Osmańsko-Tureckiej jest KÖFTE. U nas w Osmanii także będzie można spróbować ; Grillowane słynne mielone kotlety wołowe i jagnięce z tureckimi przyprawami. W Turcji istnieje prawie 300 rodzajów Köfte, a my oferujemy najbardziej znany ale także robiony według przepisu Kitabü't-Tabih z 15go wieku.


Ze względu na swoje bogactwo, otwartość, innowacje i kreatywność kuchnia turecko-osmańska głęboko wpłynęła na wiele innych kuchni. Wybitność kuchni zaczęło się na długo przed tym, zanim Turcy osiedlili się na ziemiach anatolijskich, a kuchnia turecka w połączeniu z bogactwem produktu osiągnęła swój szczyt.


Naszym celem będzie promowanie bogactwa kultury kulinarnej Osmanów pod hasłem Kuchnia Turecko Osmańska. Jeden z najbardziej docenianych historyków na temat Imperium Osmańskiego Pan Profesor İlber Ortaylı powiedział kiedyś „ Osmania to była wielka rodzina” .


Smacznego

Efe Türkel

Osmania Ottoman’s Kebab


169 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page