Osmania
Kuchnia turecka - tradycyjne potrawy
Kuchnia turecka od wielu lat cieszy się dużym zainteresowaniem, choć większości osobom może w głównej mierze kojarzyć się kebabem. Jednak należy mieć na uwadze, że to zaledwie jedna z wielu tradycyjnych i charakterystycznych potraw dla tamtych stron. Kuchnia turecka jest bogata w zróżnicowane smaki, niezliczoną ilość kolorów, rozmaite faktury i składniki, a także aromatyczne przyprawy.

Turecko-osmańskie potrawy, które przygotowywane są z najwyższej jakości składników przez kucharzy, którzy z ogromną pasją podchodzą do swojej pracy, są w stanie zabrać każdą osobę w wyjątkową podróż do tego niezwykle ciekawego regionu świata. Duża różnorodność na talerzu, na którą można liczyć w przypadku kuchni tureckiej, sprawia, że każda osoba ma możliwość znalezienia odpowiedniego dania, które idealnie wpisze się w ich gusta smakowe.
Restauracja turecka Warszawa
Wyjątkowym miejscem na kulinarnej mapie Warszawy, jest nasza restauracja Osmania, w której mogą Państwo liczyć nie tylko na tradycyjny kebab turecki, ale na o wiele więcej bardzo aromatycznych i smacznych potraw takich jak np.:
Ali Nazik – jest to potrawa z grillowanego bakłażana z jogurtem, antrykotu wołowego, chlebkiem tureckim oraz sosem pomidorowym, pochodząca z prowincji Gaziantep w Turcji;
Adana Kebab – w tym przypadku mamy do czynienia z daniem w postaci podłużnego kebaba, który nadziewany jest na metalowe szpadki i grillowany do momentu/czasu jego mocnego zarumienienia. Cały proces odbywa się przy wykorzystaniu grilla zwanego mangal. Jego nazwa pochodzi od tureckiego miasta Adana. Drobno posiekane mięso wołowe serwowane jest albo w cieście, albo na talerzu z frytkami lub kaszą bulgur.
Urfa kebab – jest to nieco łagodniejsza wersja wspomnianego Adana kebab, którą przygotowuje się z dodatkiem słynnego czarnego chili, które pochodzi z okolic Urfa, stąd też się właśnie wzięła nazwa całej potrawy.
Beyti – jest to danie słynące z bogactwa smaków i aromatów, w którym mamy do czynienia z zawiniętym w lawasz grillowanym mięsem wołowym, pociętym na kawałki i serwowanym z pomidorowym sosem w towarzystwie kaszy bulgur i gęstego jogurtu.