top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Letnie Meze — Mücver, czyli przepyszne tureckie placki z cukinii

Nachodzą gorące letnie dni, gdy słońce świeci wyjątkowo mocno. Jakiego pożywienia wówczas poszukujemy? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: preferujemy w porze letniej przede wszystkim lekkie i orzeźwiające potrawy; oczywiście, wciąż ważne jest, by były one również smaczne i sycące. Jeśli Ty także czegoś takiego szukasz, mamy dla ciebie dobrą propozycję: warto, byś sięgnął po tureckie danie znane powszechnie jakomücver — pyszne placki z cukinii.



tureckie placki z cukinii
Tureckie placki z cukinii


Doświadczenie mówi nam, że jest to wręcz idealne rozwiązanie na letni upał i nie ma w tych słowach ani krzty przesady. Jest to wegetariańska propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni roślinnej oraz wszystkim tym, którzy poszukują na letnie upały czegoś nowego i ciekawego.


Mücver - tureckie placki z cuknii


Mücver to potrawa, która czerpie pełnymi garściami z tradycyjnej kuchni tureckiej. Jej głównym, najważniejszym składnikiem są starte cukinie. Oczywiście, mücver to nie tylko cukinia, ale także takie składniki jak jajka, mąka oraz liczne zioła i przyprawy. Złożona z tych elementów mieszanka to przepyszne ciasto, które przysmaża się na rozgrzanym oleju.


Mücver. Dlaczego warto zakosztować tej tradycyjnej tureckiej potrawy?


Zastanawiasz się, czy mücver to dobry pomysł na letni upał? Jeśli tak, to nie masz się nad czym zastanawiać. Jednym z największych atutów opisywanego przez nas dania jest fakt, że może być ono z powodzeniem serwowane na różne sposoby, w tym na przykład jako:

  • przystawka,

  • dodatek do sałatek i sosów,

  • główne

  • danie, co sprawdzi się w szczególności w przypadku wegetarian

Tureckie placki z cukinii z tztaziki możemy podawać na ciepło lub na zimno. Ten drugi wariant czyni z mücver idealny wręcz pomysł na letnie pikniki na świeżym powietrzu. W zależności od naszych upodobań możemy podawać mücver z jogurtem czy sosem czosnkowym, dobrze komponuje się z chrupiącym ciastem. Warto sięgnąć również po świeże zioła (mięta lub natka pietruszki to tylko niektóre spośród wszystkich dostępnych możliwości).


Last but not least, warto mieć na uwadze, że tureckie placki z cukinii z tztaziki to danie, które jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Cukinia to warzywo niezwykle bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Potrawa ta jest także, z uwagi na brak mięsnych składników, niskokaloryczna i niskotłuszczowa, co może stanowić dodatkowy atut z punktu widzenia osób zwracających baczną uwagę na swoją dietę. Wpadnij na letnie lunch menu do Osmanii!

29 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page