Szukaj
  • Osmania

Przyprawa sumak do czego dodają ją Turcy?

Turecka kuchnia słynie z zastosowania wielu aromatycznych przypraw. Jedną z najważniejszych jest sumak, czyli po prostu sproszkowane jagody krzewu sumaka garbarskiego. Sumak jest rośliną uprawianą wyłącznie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w Azji Południowo-Zachodniej.


Tradycyjny hummus z soczewicy z dodatkiem przyprawy Sumak
Przyprawa Sumak doskonale pasuje do Hummusu

Czym jest sumak?


Jako roślina Sumak to krzew, który osiąga maksymalną wysokość 3 m, a okres jego kwitnienia przypada na czerwiec i lipiec. Z zielonożółtych kwiatów powstają, pokryte meszkiem brązowoczerwone lub bordowe owoce o kształcie kuli, o cienkiej skórce i twardej pestce. Sumak przyprawa powstaje z dojrzałych owoców, poddanych suszeniu oraz rozdrabnianiu. Smak w postaci przyprawy jest nieco kwaśny, cierpko-cytrusowy. Wiele osób odpowiadając na pytanie, jak smakuje przyprawa, porównuje ją do mieszanki startej skórki cytryny i soli.


Sumak przyprawa- zastosowanie


Przyprawa Sumak to wyjątkowy dodatek do każdego dania, który wydobędzie i podkreśli smak wszystkich zastosowanych w niej składników. Ze względu na zwartość soli w przyprawie najlepiej zrezygnować z jej stosowania w tych daniach, które przyprawiono sumakiem.

Sumak idealnie sprawdza się w daniach mięsnych (najlepiej wydobywa smak i aromat z baraniny i dziczyzny), ale również świetnie wydobywa smaki w sałatkach czy surówkach. Sumak i cebula to połączenie idealne. Przyprawa łagodzi jej smak i neutralizuje nieprzyjemny zapach.

W kuchni tureckiej, arabskiej, irańskiej czy sycylijskiej sumak łączy się również z pieczonymi rybami, ryżem oraz soczewicą. Sumak najlepiej kupować w opakowaniach próżniowych. Tylko w takim wydaniu najdłużej zachowa swoją świeżość i aromat.

12 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie