Danie, jakim jest ryż po turecku, będzie wspaniałym dodatkiem do smażonego mięsa lub pieczonych warzyw. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a egzotyczny smak na pewno wynagrodzi nam te kilkanaście minut spędzone w kuchni. Poznaj przepis na tę ciekawą wersję ryżu!
Jak przygotować ryż po turecku?
Przygotowanie ryżu po turecku rozpoczynamy od odmierzenia jednej szklanki ziaren. Musimy przepłukać go zimną wodą i odcedzić. W rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy do niego dwie poszatkowane cebule. Po chwili wsypujemy tam ryż, a po trzech minutach dolewamy dwie szklanki wody. Następnie w garnku muszą znaleźć się obrane pomidory lub przecier pomidorowy. Całość gotujemy przez 5 minut, wcześniej soląc do smaku. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, przykrywamy garnek, odstawiamy na bok i owijamy go kocem lub ręcznikiem. Musi odstać tak około godziny.
Pochodzący z Ankary przepis na ryż po turecku to ciekawa propozycja dla tych, którzy mają ochotę na urozmaicenie w kuchni. Jest to idealny dodatek do ryb, mięs i warzyw. Jego godzina leżakowania sprawi, że wchłania on wszystkie smaki i aromaty obecne w garnku. To interesujący sposób gotowania, którego nie spotyka się codziennie. Warto go wypróbować.
Sprawdź jak przyrządzamy ten specjał w naszej osmańsko-tureckiej kuchni na Powiślu!
Komentáře