top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Ryż po turecku - jak go przygotować?

Danie, jakim jest ryż po turecku, będzie wspaniałym dodatkiem do smażonego mięsa lub pieczonych warzyw. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a egzotyczny smak na pewno wynagrodzi nam te kilkanaście minut spędzone w kuchni. Poznaj przepis na tę ciekawą wersję ryżu!



Ryż po turecku
Ryż po turecku


Jak przygotować ryż po turecku?


Przygotowanie ryżu po turecku rozpoczynamy od odmierzenia jednej szklanki ziaren. Musimy przepłukać go zimną wodą i odcedzić. W rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy do niego dwie poszatkowane cebule. Po chwili wsypujemy tam ryż, a po trzech minutach dolewamy dwie szklanki wody. Następnie w garnku muszą znaleźć się obrane pomidory lub przecier pomidorowy. Całość gotujemy przez 5 minut, wcześniej soląc do smaku. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, przykrywamy garnek, odstawiamy na bok i owijamy go kocem lub ręcznikiem. Musi odstać tak około godziny.

Pochodzący z Ankary przepis na ryż po turecku to ciekawa propozycja dla tych, którzy mają ochotę na urozmaicenie w kuchni. Jest to idealny dodatek do ryb, mięs i warzyw. Jego godzina leżakowania sprawi, że wchłania on wszystkie smaki i aromaty obecne w garnku. To interesujący sposób gotowania, którego nie spotyka się codziennie. Warto go wypróbować. Sprawdź jak przyrządzamy ten specjał w naszej osmańsko-tureckiej kuchni na Powiślu!

40 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page