Osmania
Tradycyjny turecki przepis na baklavę
Tradycyjnym tureckim deserem, który jest również jednym z bardziej lubianych przysmaków przez miłośników słodkości, jest baklava. Przygotowuje się ją z cienkiego ciasta filo, które przekłada się warstwami orzechów, pistacji i migdałów. Całość zostaje nasączona słodkim syropem. Nic więc dziwnego, że zaledwie jeden kawałek jest w stanie zaspokoić na długo ochotę na słodkie.

Baklava turecka występuje w wielu różnych rodzajach, zwłaszcza gdy podejmujemy się wyzwania przygotowania jej w warunkach domowych, co dla wielu osób nie powinno stanowić większego problemu. Jednak tradycyjna turecka baklava o charakterystycznym smaku, dostępna jest tam, skąd pochodzi. Choć nie wolno zapominać, że na warszawskiej mapie lokali gastronomicznych, związanych z kuchnią turecko-osmańską, jest restauracja, w której możemy skosztować tego wyjątkowego deseru, przygotowanego zgodnie z tradycyjnymi przepisami o ponad 1000-letniej historii.
Baklava turecka – przepis
Orzechową baklavę można przygotować na wiele sposobów, jednak w oryginalnym, tureckim przepisie znajdują się tylko charakterystyczne dla tego regionu składniki:
ciasto filo
orzechy włoskie, pistacje i migdały
goździki
mielony cynamon;
drobny cukier;
prawdziwe masło
Z kolei do przygotowania specjalnego syropu wykorzystuje się:
wodę
sok z pomarańczy
drobny cukier.
Oryginalna turecka baklava zachwyca swoim smakiem i fakturą. Choć prosta w składzie, oczaruje Cię wyjątkowym orzechowym smakiem i nutą orientalnych przypraw. Oryginalny turecki deser znajdziesz w naszym menu.
Baklava gdzie zjeść?
Gdzie zjeść najlepszą baklavę turecką w Warszawie? Oczywiście w naszej Osmanii, gdzie przygotowuje się ją zgodnie z oryginalną recepturą. Nasz deser jest niezwykle słodki, orzechowy i dosłownie rozpływa się w ustach, doskonale pasuje do popołudniowej tureckiej kawy na naszym patio.