top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Turecka potrawa Beyti - co warto o niej wiedzieć?

Kuchnia turecka pełna jest zaskakujących propozycji, które cieszą się nieustającą popularnością na całym świecie. Tureckie potrawy zachwycają smakoszy swoim niepowtarzalnym smakiem uzyskiwanym poprzez łączenie ze sobą nieoczywistych, jakościowych składników oraz aromatycznych przypraw. Zdecydowanie jednym z najpopularniejszych tradycyjnych dla tego rejonu dań jest turecka potrawa Beyti. Czym jest Beyti i co wchodzi w skład tego wyjątkowego dania? Wyjaśniamy!



Potrawa kuchni tureckiej Beyti
Tradycyjne tureckie Beyti


Beyti, czyli wyjątkowa turecka potrawa


Beyti to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej, które słynie z bogactwa smaków i automatów uzyskiwanych poprzez połączenie ze sobą wysokiej jakości produktów. W skład tego tradycyjnego dania kuchni tureckiej wchodzi mielona wołowina lub jagnięcina, która grillowana jest na szpikulcu. Zostaje ona zawinięta w cienki lawasz, a następnie podawana jest z kaszą bulgur oraz sosem pomidorowym w towarzystwie gęstego jogurtu.


Tureckie danie Beyti – skąd nazwa?


Słynąca z bogactwa smaków turecka potrawa Beyti swoją nazwę zawdzięcza Beyti Güler – właścicielowi popularnej tureckiej restauracji Beyti w Stambule. Do stworzenia tego wyjątkowego dania zainspirowała go podróż do Szwajcarii, gdzie miał on okazję obserwować proces przylutowywania mięsa przez szwajcarskiego rzeźnika. Stworzone przez niego w 1961 roku danie składające się z jagnięcych filetów zawiniętych w paski tłuszczu różni się jednak od dania z mielonego mięsa, które aktualnie sprzedawane jest pod nazwą Beyti jako turecki street food.

19 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page