top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Turecki alkohol - raki

Niemal każdy kraj ma swój specyficzny, narodowy alkohol. W Turcji zdecydowanie jest to raki. Czym się on wyróżnia i w jaki sposób się go spożywa? Do jakich potraw najlepiej pasuje? Podpowiadamy!




Turecki alkohol Raki
Turecki alkohol Raki


Czym jest raki?


Turecki alkohol raki to wysokoprocentowy trunek, produkowany najczęściej z winogron, rodzynek lub fig. Próbując ten alkohol, na przykład przy okazji wizyty w typowo tureckiej restauracji, możesz mieć wrażenie, że skądś kojarzysz ten smak. Nic dziwnego — podobne alkohole podawane w różnych miejscach na świecie to na przykład greckie ouzo czy bułgarska mastika. Ta wódka anyżowa nie jest w Polsce zbyt popularna, co wynika przede wszystkim z jej bardzo oryginalnego smaku, a także braku tradycji jej spożywania. Jeśli jednak lubisz dalekowschodnie potrawy, to z pewnością przekonasz się także i do raki, która fantastycznie pasuje do wielu tureckich potraw i wspomaga trawienie.


Jak się pije ten alkohol?


Zanim spróbujesz jakiegokolwiek alkoholu, z którym nie miałeś dotąd do czynienia, dowiedz się, jak podaje się go w tradycyjny sposób. Nie bez powodu wino podawane jest w odpowiedniej temperaturze i w specjalnych kieliszkach, a wódka mocno schłodzona w małych porcjach "na jeden łyk", i często zapijana lub zagryzana. Stosując się do klasycznych metod serwowania alkoholi, możesz wydobyć z nich to, co najlepsze i delektować się nimi we właściwy sposób, odkrywając to, co mają do zaoferowania. Czy wiesz, jak pić wódkę raki?Zawsze podaje się ją z porcją schłodzonej wody. Dlaczego? Ponieważ raki należy rozcieńczyć wodą. Wtedy robi się "efekt ouzo" - wódka mętnieje, gdyż zawarty w niej związek chemiczny anetol wytrąca się w postaci dużych kropel, tworząc swoistą emulsję.


Jak serwować raki i w jakich naczyniach?



Ten charakterystyczny alkohol serwuje się w niewielkich, wysokich i smukłych szklaneczkach, które można dopełnić wodą, podawaną w innych naczyniach, w proporcjach mniej więcej 1:1. Można też dodać do szklaneczki kostkę lodu. Alkohol raki podaje się najczęściej w towarzystwie przystawek — melonów, specjalnego tureckiego sera i potraw rybnych. Bardzo często Turcy w oddzielnej szklance razem z raki podają też napój jogurtowy ayram, który spożywa się, aby zapobiec wystąpieniu kaca nazajutrz. Z uwagi na to, że raki jest mocnym, 40-50% alkoholem, należy pamiętać, że ta wódka anyżowa bywa bardzo zdradliwa. Pijąc ją swobodnie podczas tureckiej biesiady, możesz bardzo łatwo przegapić granicę pomiędzy względnym uczuciem trzeźwości a upiciem się. Dlatego też zaleca się, jak w przypadku każdego innego alkoholu — skupić się przede wszystkim na jedzeniu, które spowalnia wchłanianie alkoholu do krwi, i zachować umiar w ilości wypitego trunki raki.

101 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page