Osmania
Tureckie jedzenie - co jedzą potomkowie Osmanów?
Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie może zabrać nas w niezapomnianą kulinarną podróż w różne strony globu. Dzięki swojej lokalizacji tureckie jedzenie cieszy się bardzo dużą różnorodnością, To w tym miejscu spotykają się kuchnie Europy, Azji i Półwyspu Arabskiego. Sprawia to, że kuchnia turecka emanuje bogactwem aromatów i kolorów, za sprawą czego przez wielu uznawana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata i jest tak często wybierana przez największych smakoszy. Bardzo częstym wynikiem wyszukiwania są tu trzy kluczowe słowa "tureckie jedzenie Warszawa", co oznacza, że chcemy zasmakować w tej kuchni. Przyjrzyjmy się jej więc nieco bliżej, co jedzą potomkowie Osmanów?

Mięso w tureckiej kuchni
Odgrywa ono bardzo ważną rolę w kuchni tureckiej. Wśród najczęściej wybieranych znajdziemy kilku faworytów:
baranina
wołowina
jagnięcina
Warzywa i przyprawy tureckie
Stragany z kolorowymi warzywami i aromatycznymi przyprawami zalewają ulicę Turcji. Jeżeli chcemy zasmakować prawdziwej tureckiej kuchni, będą one równie ważne, co mięso. Spójrzmy więc, które z nich są najbardziej pożądane.
Warzywa
Najczęściej możemy tutaj spotkać warzywa takie jak bakłażany, pomidory, kapustę, kalafior, cebulę, cukinię, ziemniaki czy ogórki. Podaje się je dzisiaj tradycyjnie pieczone i faszerowane mięsem lub ryżem.
Przyprawy
Wśród tureckich przypraw króluje tutaj sól. Jest ona dodawana niemalże do każdej potrawy, jednak równie często stosowane są:
czarny pieprz
suszona czerwona papryk
słodka papryka wędzona
ostra papryk
isot
sumak
kmin rzymski
tane biber
Znając już filary kuchni tureckiej, przyjrzyjmy się bliżej dziennemu jadłospisowi potomków Osmanów.
Kahvalti
Jest to nic innego jak smaczne, lecz dość skromne śniadanie.które jest dość skromne, Zazwyczaj to chleb, nabiał w postaci serów, miód, a także oliwki, świeże warzywa. Nie może się ono obyć również bez herbaty.
Meze
Odpowiednik przystawki, mają za zadanie zaostrzać apetyt. Bardzo często są to potrawy o wyrazistym smaku.
Çorba
To nic innego jak zupa. Zazwyczaj podawana przed daniem głównym. Podobnie jak w Polsce, jedną z popularniejszych jest zupa pomidorowa.
Öğle yemei
Po przystawkach czy też zupie pora na danie główne. W tym miejscu nie można podać jednej charakterystycznej potraw, ponieważ jest ich po prostu zbyt wiele. W kuchni tureckiej królują dania na bazie mięsa, ale także warzyw oraz ryżu.
Czas na turecki deser
Turcja słynie ze wspaniałych łakoci. Wśród nich znajdziemy chałwę, baklawę, rachatłukum, czy tureckiej wersji puddingu ryżowego fırın sütlaç.
Skoro wiemy już co nieco o tej przepysznej kuchni, spójrzmy nieco bliżej. Pamiętajmy, że tureckie jedzenie oferuje również Warszawa. Jeżeli wpiszemy w wyszukiwarkę "tureckie jedzenie Warszawa" naszym oczom ukażę się naprawdę sporo wyników. Oczywiście zapraszamy do naszej restauracji Osmani. Z przyjemnością zabierzemy każdego smakosza w tę cudowną podróż po tureckich smakach.