Osmania
22 lip 20221 min
Można śmiało powiedzieć, że kebab to najpopularniejsze danie kuchni tureckiej, rozpowszechnione na całym świecie. Mało kto ma jednak świadomość, jak wiele jest odmian tego dania. Jednym z rodzajów kebabu jest Adana Kebab, o którym opowiemy w naszym artykule.
Adana Kebab ma formę niewielkich podłużnych kawałków, uformowanych z mięsa mielonego, i nadzianych na drewniane szpadki. Tradycyjnie jest przyrządzany z mięsa jagnięcego i tłuszczu z ogona. Obecnie dostępne są jednak wersje z użyciem innego rodzaju mięsa. Istotną kwestią jest odpowiednie doprawienie mięsa (wśród przypraw znaleźć można: paprykę wędzoną, kmin rzymski, czarny pieprz). Danie podaje się najczęściej z kaszą bulgur. Nazwa kebabu wywodzi się natomiast od nazwy miasta w Turcji – Adany.
Na pewno zastanawiasz się, gdzie można spróbować tradycyjnych tureckich dań. Liczne restauracje Elektrownia Powiśle zapraszają do odkrywania smaków z różnych zakątków świata. Znajdziesz tam również tradycyjny Adana Kebab. Warszawa to nie tylko stolica Polski, ale też stolica dobrego smaku.
Adana Kebab to bez wątpienia prawdziwy turecki przysmak, który znajdziesz w naszej restauracji tureckiej - Osmania.