Osmania
20 kwi 20232 min
Jajka po turecku to przysmak na bazie jogurtu greckiego, obok którego nawet miłośnicy polskiej kuchni nie mogą przejść obojętnie. Danie to przygotowuje się zaledwie 20 minut, a jego smak pozostaje w pamięci przez długie lata. Nadszedł czas, by spróbować jajek podanych w zupełnie nowy, bo orientalny sposób.
Chcąc przygotować jaja po turecku, trzeba pamiętać o tym, że jest to posiłek dość kaloryczny, a więc proponowany jako tureckie śniadanie. Niemniej zawiera on mnóstwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych i z pewnością sprawdzi się jako źródło energii na cały poranek. Do jego przygotowania będą niezbędne następujące produkty:
jogurt grecki - 150 ml,
pieprz cayenne - ⅓ łyżeczki,
ocet jabłkowy - 1 łyżka,
sok z cytryny - 2 łyżki,
masło - 60 g,
wędzona papryka - 1 łyżeczka,
czosnek - 1 ząbek,
sól - podaje się do smaku,
jajko tak zwana „zerówka” - 2 sztuki.
Jaja po turecku koniecznie podaje się z pieczywem i natką pietruszki.
Przygotowanie jaj po turecku nie jest czasochłonnym zadaniem. Proces ten można podzielić na kilka etapów.
Zaczynamy od zmieszania jogurtu greckiego z sokiem z cytryny. Do przygotowanej w ten sposób mieszaniny dodajemy również czosnek, pamiętając jednocześnie o tym, aby wcześniej rozbić go w prasce. Następnie całość doprawiamy solą i przekładamy do miski. Ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą, aby nieco rozgrzać mieszaninę.
Następnie nakładamy kawałek masła na patelnię i roztapiamy go na delikatnym ogniu. Gdy roztopiona masa zacznie się przypalać, dodajemy do niej pieprz cayenne i wędzoną paprykę. Po dokładnym wymieszaniu całości zdejmujemy patelnię z ognia.
Nie zapominamy o gotującej się wodzie. Dodajemy do niej ocet (najlepiej jedną łyżkę), po czym zmniejszamy intensywność ognia. Następnie bierzemy pojedyncze jajko i wbijamy je do filiżanki. W stale podgrzewanej i wrzącej wodzie robimy łyżką wir, po czym wrzucamy do niego jajko. Następnie po 2 - 3 minutach wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową, by usunąć nadmiar wody. Procedurę tą powtarzamy z drugim jajkiem.
Na koniec przekładamy do miski podgrzaną masę z jogurtem i jajka w koszulce. Całość polewamy mieszaniną masła i wędzonej papryki. Na koniec dodajemy natkę pietruszki (obowiązkowo posiekaną).
I jeszcze jedno. Jaja po turecku podajemy z pieczywem. Najlepiej w tej roli sprawdzi się zwykły, biały chleb. Można go też podać w wariancie grillowanym. Do konsumpcji dania nie są potrzebne sztućce. Jajka można z łatwością nabierać przy pomocy pieczywa.