Jajka po turecku to przysmak na bazie jogurtu greckiego, obok którego nawet miłośnicy polskiej kuchni nie mogą przejść obojętnie. Danie to przygotowuje się zaledwie 20 minut, a jego smak pozostaje w pamięci przez długie lata. Nadszedł czas, by spróbować jajek podanych w zupełnie nowy, bo orientalny sposób.
Jajka po turecku — co jest potrzebne?
Chcąc przygotować jaja po turecku, trzeba pamiętać o tym, że jest to posiłek dość kaloryczny, a więc proponowany jako tureckie śniadanie. Niemniej zawiera on mnóstwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych i z pewnością sprawdzi się jako źródło energii na cały poranek. Do jego przygotowania będą niezbędne następujące produkty:
jogurt grecki - 150 ml,
pieprz cayenne - ⅓ łyżeczki,
ocet jabłkowy - 1 łyżka,
sok z cytryny - 2 łyżki,
masło - 60 g,
wędzona papryka - 1 łyżeczka,
czosnek - 1 ząbek,
sól - podaje się do smaku,
jajko tak zwana „zerówka” - 2 sztuki.
Jaja po turecku koniecznie podaje się z pieczywem i natką pietruszki.
Jak przygotować jajka po turecku?
Przygotowanie jaj po turecku nie jest czasochłonnym zadaniem. Proces ten można podzielić na kilka etapów.
Zaczynamy od zmieszania jogurtu greckiego z sokiem z cytryny. Do przygotowanej w ten sposób mieszaniny dodajemy również czosnek, pamiętając jednocześnie o tym, aby wcześniej rozbić go w prasce. Następnie całość doprawiamy solą i przekładamy do miski. Ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą, aby nieco rozgrzać mieszaninę.
Następnie nakładamy kawałek masła na patelnię i roztapiamy go na delikatnym ogniu. Gdy roztopiona masa zacznie się przypalać, dodajemy do niej pieprz cayenne i wędzoną paprykę. Po dokładnym wymieszaniu całości zdejmujemy patelnię z ognia.
Nie zapominamy o gotującej się wodzie. Dodajemy do niej ocet (najlepiej jedną łyżkę), po czym zmniejszamy intensywność ognia. Następnie bierzemy pojedyncze jajko i wbijamy je do filiżanki. W stale podgrzewanej i wrzącej wodzie robimy łyżką wir, po czym wrzucamy do niego jajko. Następnie po 2 - 3 minutach wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową, by usunąć nadmiar wody. Procedurę tą powtarzamy z drugim jajkiem.
Na koniec przekładamy do miski podgrzaną masę z jogurtem i jajka w koszulce. Całość polewamy mieszaniną masła i wędzonej papryki. Na koniec dodajemy natkę pietruszki (obowiązkowo posiekaną).
I jeszcze jedno. Jaja po turecku podajemy z pieczywem. Najlepiej w tej roli sprawdzi się zwykły, biały chleb. Można go też podać w wariancie grillowanym. Do konsumpcji dania nie są potrzebne sztućce. Jajka można z łatwością nabierać przy pomocy pieczywa.
Comments