Osmania
4 lip 20221 min
Każdy, kto choć raz próbował kuchni tureckiej, wie, że charakteryzuje się ona dużą ilością dobrze skomponowanych przypraw. Kuchnia turecka Warszawa przeżywa renesans, w stolicy na malowniczym Powiślu znajduje się nasza prawdziwa, turecka kuchnia Osmania.
Kuchnia turecka nie może obyć się bez przypraw. Dobrze wie to nasz Szef, który dokładnie przygląda się i analizuje dodawane do naszych potraw dodatki. Na jakie smaki zwraca uwagę i jakich składników, oryginalnie sprowadzanych z Turcji poszukuje?
Pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw zaraz po soli, a Turcy znakomicie od tym wiedzą. Znajduje się one praktycznie w każdym daniu. Najczęściej stosowany jest jako przyprawa do wołowiny.
Jest on pozyskiwany z drzew rosnących w basenie Morza Śródziemnego. Najczęściej stosowany jako przyprawa do kebaba, ale również wielu innych tureckich dań. W Turcji spotkamy również osoby pijące herbatę z rozmarynu.
Turcy dodają go nie tylko do deserów, ale również do mięsa i bardziej wytrawnych potraw, do których na pierwszy rzut oka nie pasuje. Jest ona używana zarówno w formie sproszkowanej, jak i w formie lasek.
Goździki to przyprawa do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Możemy ją również spotkać w tradycyjnych tureckich sorbetach, czyli napojach przygotowywanych na bazie mrożonych owoców.
Sumak znany jest ze swojego charakterystycznego cierpkiego smaku, który często jest porównywany do cytryny. Jest to przyprawa uprawiana właśnie w Turcji. Jej liście są selekcjonowane, a następnie suszone i mielone na drobny proszek. Urozmaica on smak wielu tureckich potraw, w tym m.in. kebaba.