top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Tureckie przyprawy

Każdy, kto choć raz próbował kuchni tureckiej, wie, że charakteryzuje się ona dużą ilością dobrze skomponowanych przypraw. Kuchnia turecka Warszawa przeżywa renesans, w stolicy na malowniczym Powiślu znajduje się nasza prawdziwa, turecka kuchnia Osmania.



Tureckie przyprawy do kebaba, falafela i innych dań kuchni tureckiej.
Tureckie przyprawy


Kuchnia turecka Warszawa -czym przyprawiamy?


Kuchnia turecka nie może obyć się bez przypraw. Dobrze wie to nasz Szef, który dokładnie przygląda się i analizuje dodawane do naszych potraw dodatki. Na jakie smaki zwraca uwagę i jakich składników, oryginalnie sprowadzanych z Turcji poszukuje?


Pieprz turecki


Pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw zaraz po soli, a Turcy znakomicie od tym wiedzą. Znajduje się one praktycznie w każdym daniu. Najczęściej stosowany jest jako przyprawa do wołowiny.


Rozmaryn do czego stosują go Turcy?


Jest on pozyskiwany z drzew rosnących w basenie Morza Śródziemnego. Najczęściej stosowany jako przyprawa do kebaba, ale również wielu innych tureckich dań. W Turcji spotkamy również osoby pijące herbatę z rozmarynu.


Uniwersalny cynamon


Turcy dodają go nie tylko do deserów, ale również do mięsa i bardziej wytrawnych potraw, do których na pierwszy rzut oka nie pasuje. Jest ona używana zarówno w formie sproszkowanej, jak i w formie lasek.


Goździki mielone i całe do deserów


Goździki to przyprawa do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Możemy ją również spotkać w tradycyjnych tureckich sorbetach, czyli napojach przygotowywanych na bazie mrożonych owoców.


Przyprawa Sumak


Sumak znany jest ze swojego charakterystycznego cierpkiego smaku, który często jest porównywany do cytryny. Jest to przyprawa uprawiana właśnie w Turcji. Jej liście są selekcjonowane, a następnie suszone i mielone na drobny proszek. Urozmaica on smak wielu tureckich potraw, w tym m.in. kebaba.

8 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page