Szukaj
  • Osmania

Chleb turecki a pita

Chleb turecki występuje w kilku odsłonach, jego forma i skład zależy od dania, do którego jest serwowany. Poznaj najczęściej spotykane rodzaje, prosto z tradycyjnej tureckiej kuchni!



Tradycyjny turecki chlebek nazywa się pita i jest wykorzystywany do wielu dań kuchni tureckiej i kuchni arabskiej
Domowa Pita


Chelebek turecki — co to jest?


Turecki chlebek to w zasadzie chleb pita, w którym często podaje się kebaba. Wygląda jak chleb płaski, ale jest to chleb drożdżowy, który przechodzi jeden cykl wyrastania. Podczas pieczenia, ciasto rozdziela się poziomo, pozwalając na nadmuchanie wierzchu. Po ostygnięciu tworzą idealne kieszonki na nadzienie. Chleb turecki z rodzynkami to kolejny popularny wariant podania tego produktu.


Chelebek turecki — najpopularniejsze rodzaje

  1. Pide ekmek

Pide ekmek to turecki chleb, który powstaje z połączenia mąki, drożdży, cukru, letniej wody, soli i oliwy z oliwek. Przed pieczeniem ciasto jest często smarowane jajkiem i posypywane czarnuszką, makiem i sezamem. Chleb ten stanowi ogromną podstawę w kuchni tureckiej i jest często podawany na śniadanie, obiad i kolację. Zaleca się spożywanie go z różnymi dipami lub używanie go do wchłaniania soków z gulaszu i zapiekanek.

  1. Kelle paça çorbası

Ramazan pidesi to tradycyjny turecki chleb na zakwasie uformowany w okrągłe, płaskie formy. Wyrabia się go z mąki, wody, mleka, drożdży, cukru, soli i masła lub oliwy z oliwek. Tradycyjnie spożywany w miesiącu Ramazan, chleb ten charakteryzuje się wierzchnią stroną, która jest ozdobiona krzyżującymi się wzorami lub wgłębieniami wykonanymi przez wciskanie palców w ciasto.

  1. Chleb Pita - chleb turecki kebab

Chleb Pita jest okrągłym chlebem kieszonkowym i podstawą kuchni wschodniej od ponad 4000 lat. Pierwotnie wypiekano go z połączenia świeżego ciasta i ciasta, które pozostawiono, aby zebrać drożdże. Pita to prosty płaski chleb, który jest łatwy do wykonania, ale możliwości nadziewania go, maczania i zawijania są praktycznie nieskończone. Pita jest idealnym wyborem do steków, jagnięciny, falafeli, kebabów lub kurczaka, a także tradycyjnie łączy się z hummusem, sosem tzatziki lub taboule.

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie