top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska od lat uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, na co z pewnością duży wpływ ma fakt, że jej podstawę stanowią owoce morza, ryby, świeże warzywa i owoce. Dodatkowo nieodzownym jej elementem są również aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek. Jej cechą charakterystyczną są lekkie i niskokaloryczne potrawy, mające korzystny wpływ na układ krążenia.



Alanya dystrykt w Turcji nad morzem śródziemnym, gdzie serwuje się dania kuchni śródziemnomoskiej.
Alanya, basen Morza Śródziemnego


Wielu miłośników zdrowego żywienia bardzo chętnie sięga po dania kuchni śródziemnomorskiej, które jak wiadomo, są pełne drogocennych składników odżywczych. Sekret tej kuchni tkwi tak naprawdę w odpowiednim połączeniu regionalnych składników. W końcu należy pamiętać, że kuchnia w stylu śródziemnomorskim łączy w sobie tradycję i kulturę 21 państw, które przylegają do basenu Morza Śródziemnego. Stąd też można powiedzieć, że obejmuje ona szereg bardzo różnorodnych, aromatycznych, lekkich i niezwykle smacznych potraw.


Z jakich składników słynie kuchnia śródziemnomorska?


W zależności od regionów, dania kuchni śródziemnomorskiej mogą obejmować nieco inne, aczkolwiek charakterystyczne dla tego regionu składniki/elementy kulinarne. Nie zmienia to jednak faktu, że większość z przyrządzanych potraw w myśl omawianej kuchni zawiera takie składniki jak:

  • ryby i owoce morza,

  • oliwę z oliwek,

  • świeże warzywa i owoce;

  • aromatyczne przyprawy,

  • sery i jogurty,

  • jagnięcinę, baraninę i drób.


Kuchnia turecka Warszawa


Bardzo ciekawym miejscem na mapie gastronomicznej Warszawy, w przypadku którego możemy liczyć nie tylko na dania z kuchni tureckiej i osmańskiej, ale także i te przygotowywane w stylu kuchni śródziemnomorskiej, jest nasz restauracja Osmania.

5 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page