top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Najlepszy turecki hummus w Osmanii!

Turcja to jedno z najpiękniejszych państw basenu Morza Śródziemnego. Dziś zaproponujemy Wam kulinarną wycieczkę do tego kraju, odkrywając sedno jego wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Mowa tu oczywiście o hummusie, który kojarzony jest głównie z ciecierzycą. W niniejszym artykule udowodnimy, że występują również inne odmiany tego przysmaku.



Turecki Hummus
Turecki Hummus


Czym jest hummus?


Turecki hummus to danie wywodzące się z Turcji, które ma konsystencję gęstej pasty. Przygotowuje się ją najczęściej z ciecierzycy, czosnku pasty tahini, a także oliwy z oliwek. Hummus to popularna przekąska, która - co ciekawe - ma bardzo uniwersalny charakter. Turcy traktują ją jako regionalny, orientalny przysmak. Zwykle hummus jest używany jako dodatek do dań rybnych. Czasem wykorzystuje się go również w roli ważnego składnika obiadowego menu. Niektórzy używają pasty do smarowania chleba, przygotowując w ten sposób smaczne śniadanie lub kolację. Jak przygotować hummus z ciecierzycy? Składniki i sposób przygotowania znajdziecie poniżej.

Jakie są najważniejsze składniki hummusu?


Najważniejszym składnikiem hummusu jest oczywiście ciecierzyca. Ciekawostką jest fakt, że potrawa ta wzięła swą nazwę od arabskiej formy słowa hummus, która - po przetłumaczeniu na język polski - oznacza ciecierzycę. Popularną odmianą potrawy jest hummus bazyliowy, który przygotowuje się poprzez dodanie do składników "klasycznego" wyrobu odrobiny tego smacznego zioła. Z czego zatem przygotować klasyczny, turecki hummus? Będą nam do tego potrzebne:

  • ciecierzyca w ilości 450 g,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 4 łyżki orientalnej pasty tahini,

  • 3 łyżki oliwy,

  • a także sól, pieprz i cytryna, zgodnie z własnymi preferencjami.

Jak przygotować hummus?


Chcąc przygotować smaczny i zdrowy hummus z ciecierzycy, trzeba ją ugotować w szybkowarze. Dzięki temu skracamy niezbędny czas jej gotowania do absolutnego minimum. Gdy już cieciorka będzie opłukana, należy ją wrzucić do szybkowaru, pamiętając o zachowaniu odpowiednich proporcji. Na jedną szklankę ciecierzycy przypadają bowiem dwie szklanki wody. Wodę solimy, aby już na wstępie nadać potrawie odpowiedni smak.


Proces gotowania trwa około 40 minut. Jest to konieczne, gdyż tylko wtedy ciecierzyca będzie odpowiednio miękka.


Na koniec odcedzamy ciecierzycę i wkładamy do miski. W międzyczasie dodajemy do niej czosnek (najlepiej przecisnąć go przez praskę), a także pozostałe składniki.


Całość miksujemy tak, aby uzyskać jednorodną masę. Opcjonalnie możemy dodać do mieszaniny odrobinę wody, aby skład hummusu nie był zbyt suchy. Uzyskaną w ten sposób mieszaninę skraplamy oliwą z oliwek i schładzamy w lodówce.

Jeśli chcemy przygotować hummus bazyliowy, wystarczy dodać do całości pół pęczka rozdrobnionych pęczków bazylii.


Jeśli chcesz posmakować oryginalnego wschodniego Hummusu wpadnij do Osmanii na nasz turecki lunch!

13 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page