top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Poczuj smak Wspaniałego Stulecia!

Kuchnia osmańska uważana jest przez wielu za jedną z najlepszych, najbardziej aromatycznych i smacznych kulinarnych regionów świata. Jest niezwykle zróżnicowana, do czego z pewnością przyczyniły się niezliczone wpływy i smaki. Jej ewolucja trwała przez wieki i czerpała wszystko, co najlepsze z bogatej historii ziem Bizancjum, a następnie Imperium Osmańskiego.



Wspaniałe stulecie, czasy imperium osmańskiego, Osmania, co jadł sułtan Sulejman Wspaniały, sułtanka Kosem
Hagia Sophia


Wspaniałe stulecie to turecki serial, który w krótkim czasie zyskał dużą popularność, również wśród polskich widzów. Losy Sulejmana Wspaniałego oraz jego dworu z zapartym tchem śledziły miliony osób na całym świecie. Nic więc dziwnego, że zarówno sułtan Ahmed I, jak i jego najważniejsza konkubina sułtanka Kösem, która miała ogromny wpływ na politykę państwa, byli jednymi z najpopularniejszych bohaterów, którzy w największym stopniu przyciągali uwagę. Rodacy zapragnęli poczuć smaki, które na swoim talerzu odnajdywali bohaterowie ulubionego serialu.


Wspaniałe stulecie – serial, w którym mogliśmy poznać wyjątkową kuchnię turecką


Wspaniałe stulecie to serial, w którego przypadku o wiele ważniejsze aniżeli same dzieje/losy sułtana było pokazanie i przybliżenie jego otoczenia, w którym nie brakowało spiskowania, knowania oraz romansów. Całość wydarzeń została umieszczona w niezwykle barwnej i egzotycznej scenerii haremu, która wzbudzała wśród widzów największe emocje i zainteresowanie.

Duża uwaga we wspomnianym serialu została również poświęcona wyjątkowym ucztom sułtańskim, w których można było poznać szereg aromatycznych i smacznych potraw, z jakich słynie kuchnia osmańska. Miejscem, w którym mamy możliwość rozkoszowania się potrawami spożywanymi przez bohaterów tego popularnego tureckiego serialu, jest restauracja Osmania. Na stole Sułtana nie brakowało wyjątkowych dań mięsnych – głównie dziczyzny. Stoły uginały się także pod ciężarem licznych deserów: tradycyjnej baklavy, lokmy, rachatłukum. Nie brakowało także kaszy bulgur w popularnym daniu Pilawie. Wszystko popijano owianym mitem Szerbetem. Jeśli chcesz poczuć i zasmakować klimatu Sulejmana i jego haremu, koniecznie odwiedź tradycyjną restaurację turecką Osmanię na warszawskim Powiślu i poczuj się jak prawdziwy sułtan. Smaki ze Wspaniałego Stulecia znajdziesz w naszym menu.

11 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page