top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Tureckie słodycze - słodkie i orientalne smaki

Choć turecka kuchnia wielu osobom słusznie kojarzy się z pikantnymi potrawami na bazie ryżu, warzyw i mięsa, to kraj sułtanów słynie również ze słodkich przekąsek. W Polsce są one wciąż mało popularne w przeciwieństwie do dań wytrawnych. Polacy częściej spotykają się z tureckimi słodkościami podczas zagranicznych wakacji - a szkoda! Orientalne smaki, choć bardzo różne od znanych nam łakoci, niosą z sobą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Poznaj nasz krótki przewodnik po środkowo-wschodnich specjałach.


Tureckie słodycze
Tureckie słodycze

BAKLAWA


Baklawa (znana również jako baklawa lub baklava) to jeden z najbardziej popularnych deserów powszechnych w państwach leżących na terenach historycznego Imperium Osmańskiego. To wysoko kaloryczny zapiekany deser na bazie kruchego ciasta przypominającego znane nam ciasto francuskie, które warstwami przekładane jest z potłuczonymi orzechami (np. włoskimi, pistacjami) czy migdałami. Całość skleja bardzo słodki syrop np. z miodu albo cukru rozpuszczonego w tłuszczu. Ten słodki przysmak ewoluował na wiele sposobów: może być zapiekany w postaci małych, pojedynczych porcji lub w większej formie. Istnieją również różne wariacje na temat samego "farszu" orzechowego, który można wzbogacić na przykład popularnymi w kraju sułtanów rodzynkami. Cechuje go szybkość i łatwość przygotowania oraz dostępność składników. Doskonałą baklavę znajdziesz w naszym menu.


CHAŁWA


Tureckie słodycze charakteryzują się tłustością i oleistością za sprawą orzechów i innych nasion. Taka jest również chałwa, Tradycyjne tureckie receptury wytwarzania nadają jej włóknistą konsystencję przypominającą watę. W Azji Środkowej wzbogacana jest sezamem, pistacjami, aromatyczną wanilią czy kakao. W niewielkich ilościach jest to zdrowa przekąska, dająca słodki zastrzyk energetyczny. Popularna w kuchni bałkańskiej, rozprzestrzeniła się również w kierunku Indii i Rosji, jednak współcześnie cechują ją różne metody produkcji w poszczególnych częściach świata.


RACHATŁUKUM


Tureckie słodycze znane jako lokum lub rachatłukum to w dosłownym przełożeniu "ukojenie dla podniebienia". Ten cukierniczy przysmak, to niewielkie kostki przypominające galaretkę. Na Bałkanach wytwarzane jest najczęściej z soków owocowych i skrobi kukurydzianej, pszennej lub ziemniaczanej. Słodycz nadawana jest przy użyciu cukru lub miodu. Dzięki legendarnym przekazom lokum zyskało sławę jako afrodyzjak, stąd też często spotykane jest w postaci dekoracyjnych "bombonierek" z galaretkami, które idealnie nadają się do wręczenia na prezent. Tureckie przekazy głoszą, iż deser był specjałem zamówionym przez sułtana dla jego żon, dzięki czemu zawdzięcza swoją potoczną nazwę "Turkish Delight".

19 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page