top of page
Szukaj
  • Zdjęcie autoraOsmania

Do czego używamy pieprzu tureckiego?

Kuchnia turecka słynie z dużej ilości orientalnych przypraw, które nie tylko wzbogacają smak dań przyrządzanych nad Bosforem, ale także czynią ją jedną z najlepszych kuchni na świecie. Wspomniane dodatki wzmacniają również aromat posiłków oraz mają korzystny wpływ na zdrowie. Przyprawą, której nie może zabraknąć niemalże w każdej potrawie przyrządzanej w kuchni regionalnej, będącej spuścizną Imperium Osmańskiego, jest pieprz turecki tj. karabiber.



Pieprz turecki
Pieprz turecki


Jak smakuje pieprz turecki?


Pieprz turecki to zarówno nazwa rośliny przyprawowej, jak i mieszanki przypraw o szerokim zastosowaniu w kuchni i nie tylko. Ten bardzo aromatyczny dodatek do potraw jest również rośliną o właściwościach leczniczych tj. działa przeciwzapalnie, pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Nic więc dziwnego, że Turcy uważają, że ten wyjątkowy dodatek powinien być spożywany w czasie przeziębienia, ponieważ skutecznie wzmacnia odporność. Do postaci przyprawy doprowadzany jest w procesie wolnego suszenia na słońcu lub w piecu. Można go stosować zarówno w formie sproszkowanej, jak i w postaci ziaren.

Gdy spojrzymy na pieprz turecki, jak na mieszankę przypraw, która jak wiadomo stanowi unikalną kompozycję smakową, to zazwyczaj w jej składzie znajdziemy:

  • pieprz czarny,

  • kolendrę,

  • majeranek,

  • chili,

  • cząber,

  • czosnek,

  • chrzan.

Do czego dodajemy pieprzu tureckiego?


Pieprz turecki jest przyprawą o bardzo szerokim zastosowaniu. Tak naprawdę możemy go dodać praktycznie do każdej potrawy, ponieważ bez problemu wzbogaci smak różnego rodzaju mięs np. wołowego lub drobiowego oraz ryb. Stanowi również idealne rozwiązanie w przypadku zup i sosów. Także dania wegetariańskie (bezmięsne) zyskują na smaku, kiedy podczas ich przyrządzania zdecydujemy się użyć pieprzu tureckiego. W zastosowaniu omawianej przyprawy nie mamy żadnych ograniczeń, wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji, ponieważ doskonale sprawdza się również w gołąbkach, sosie bolońskim, daniach opartych na mięsie, pomidorach oraz wielu innych składnikach. Jego zadaniem jest wzbogacenie smaku potraw. Z kolei ze względu na swoją dużą intensywność pieprz turecki jest również produktem leczniczym, z którego tworzy się różnego rodzaju nalewki, sprawdzające zarówno przy delikatnych dolegliwościach żołądka, jak i przeziębieniu gardła.


Pieprz turecki w kuchni - ciekawostki


Jak wiadomo miłośników nowinek i fascynatów smaków nietypowych nie brakuje. I to właśnie z myślą o nich powstają cukierki z pieprzem tureckim. Mowa o twardych cukierkach lukrecjowych, które występują w różnych kolorach, choć zazwyczaj są czarne. Ich nadzienie jest z dodatkiem mielonego pieprzu, dzięki czemu w ciekawy sposób kontrastuje z wierzchnią, słodką warstwą. Tego typu cukierki dużą popularnością cieszą się w Skandynawii i Niemczech.

30 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page